laatste editie
  kolariArchief
  abonneer
   
  gALeRIE
   
  Reageer
  Links
   
    

K
ees Oosterbaan
Prinses Irenelaan 38
1934 EH 
Egmond a/d Hoef
+31 (0)72-506 3591

 
Datum: 01-02-03
Nummer: 17
Nieuwjaarsduik

Een vrachtwagen met gesloten laadklep remt af bij de strandafgang. Vanuit de laadruimte klinkt gejoel. Hoofden, armen steken boven de klep uit. Geschreeuw. Ze willen eruit.

Wat is hier aan de hand? Worden vluchtelingen afgevoerd? Terug over zee naar hun land van herkomst ? Langs de kust is geen boot te zien. Deze mensen de branding injagen is onmenselijk. De wind is snoeikoud. De regen prikt als fijn zand in je gezicht. De vrachtwagen is gestopt. De laadklep zakt langzaam omlaag.  Mannen, vrouwen, een enkel kind, allen gekleed in zwemtenue springen, onder vrolijk geschreeuw, uit de vrachtwagen. In polonaisegang, “allééééé allé allé allé alléééééé”, handen  op elkaars schouders, marcheren ze naar het strand. Enthousiast springen zij  in de grijze golvende en kolkende branding. Hun vreugdekreten zijn nauwelijks hoorbaar in de gierende wind. Wie zijn deze badgasten op nieuwjaarsdag?

Is dit het jaarlijkse personeelsuitje van de “Egmondse Masochisten Vereniging”?

De zwemmers hebben het water verlaten. Opgewekt groeten zij links en rechts bekenden, die zich tegen regen en wind met regenpak en paraplu proberen te beschermen. In vrolijke ganzenpas keren ze terug naar de vrachtwagen. Voordat de laadklep omhoog gaat, worden de omstanders bedankt voor hun  aanwezigheid in deze barre weersomstandigheden. De vrachtwagen vertrekt. In de laadruimte worden vrolijke liedjes gezongen. 

Het wordt vast een héél bijzonder jaar.

< vorige Kolaria

volgende Kolaria >

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
ees Oosterbaan, Kolaria