laatste editie
  kolariArchief
  abonneer
   
  gALeRIE
   
  Reageer
  Links
   
    

K
ees Oosterbaan
Prinses Irenelaan 38
1934 EH 
Egmond a/d Hoef
+31 (0)72-506 3591

 
Datum: 01-03-03
Nummer: --
Broodjes

Bagergaarden is een bakkerswinkel in Valby.
Het ligt aan de Vigerslevvej nummer 154 bij de stoplichten. De eigenaar heet Per Petersen. Deze gegevens staan op het verpakkingspapier van de zaak. 
Deze week koop ik elke ochtend, rond acht uur, bij Bagergaarden broodjes voor het ontbijt. Met mijn vrouw logeer ik bij zoon en schoondochter Zij wonen op vijf minuten loopafstand van de bakkerij.
In de winkel groet ik met ”hai”, wijs de broodjes aan, lees het aankoopbedrag op de display van de kassa, geef geld, ontvang het wisselgeld en zeg “hai hai” als ik naar buiten ga. Het personeel, een meisje en soms een jongen herhalen mijn begroetingen. Het klinkt als engels, maar het is deens. Elke Deen groet op deze manier.
Trouwens het meisje en ook de jongen achter de toonbank spreken, in tegenstelling tot bijna al het winkelpersoneel in Kopenhagen, geen engels. 

Naast brood wordt er ook koffie en melk en nog wat van dergelijke huiselijke etenswaren verkocht. 
Op vrijdagmorgen, het is voorlopig de laatste keer dat ik deze winkel bezoek, omdat we naar Nederland afreizen, wil ik, naast de broodjes, een pak koffie kopen. Na het aanwijsritueel zeg ik ”and one coffee”. De jongen loopt direct weg de bakkerij in. Plots zie ik, vlak voor mij, achter het glas van de vitrine de koffiepakken liggen. Het duurt even voordat de jongen met een oudere dame in wit jasschort, terug komt. Het is waarschijnlijk mevrouw Petersen de echtgenote van de eigenaar. De jongen wijst naar mij en ik zie hem denken “deze klant wil iets anders dan brood”.
Ik wijs naar het pak koffie. De dame pakt het pak uit de vitrine en legt het op de toonbank. Ze glimlacht naar mij en gaat terug naar de bakkerij.


Door de verstoring van het dagelijkse ritueel ben ik mijn concentratie kwijt. Ik grabbel nerveus naar muntstukken in mijn portemonaie en leg ze op het geldschaaltje. De jongen pakt de munten stuk voor stuk op en telt. Hij wijst naar de display en toont mij de munten in zijn open hand. Ik trek een biljet uit mijn portemonaie. De jongen legt de muntstukken terug in het geldschaaltje, pakt het biljet aan, rammelt in de kassa lade en geeft me wisselgeld. Ongezien laat ik alle munten in mijn portemonaie glijden. Ik draai me om met de zak broodjes en het pak koffie, open de deur en sta buiten op de Vigerslevvej. 
Ik heb een onbevredigend gevoel.

< vorige Kolaria

volgende Kolaria >

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
ees Oosterbaan, Kolaria