laatste editie
  kolariArchief
  abonneer
   
  gALeRIE
   
  Reageer
  Links
   
    

K
ees Oosterbaan
Prinses Irenelaan 38
1934 EH 
Egmond a/d Hoef
+31 (0)72-506 3591

 
Datum: 22-03-03
Nummer: 26

Uit een artikel van Peter de Graaf in de Volkskrant  (19 maart 2003) over de ophokplicht  door de vogelpest.

“Verwilderde kip krijg je niet zomaar in het hok op stok”

……”Op de politiekliklijn zijn al anonieme tips binnengekomen: Bij de buurman lopen nog kippen buiten rond. Als de AID zulke meldingen binnen krijgt, gaan de inspecteurs erop af.

Als ze dan een krielkipje buiten aantreffen, wordt de eigenaar verzocht het snel te vangen. We schrijven niet meteen een proces verbaal uit. Maar na die volgende waarschuwing gaan we de volgende dag altijd nog even kijken”…….

KOL-aria weet hoe het afliep…….

De kippenvogelpestcontrolepolitie (kvp-cp) laat zich niet piepelen. De volgende dag, de hobbyboer is al naar kantoor, scheurt een diep blauwe politiebus met zwaailicht het erf op. Twintig met knuppels en schilden bewapende kvp-cp’ers springen uit de bus. Op commando zetten zij gelijktijdig hun helm op, op commando sluipen zij achter elkaar in één rechte lijn naar het grasveld voor de boerderij en vormen op commando samen een cirkel.  

Het krielkipje krabbelt gezellig buiten op het gras en pikt een wormpje uit de grond.

De actie is tot nu toe geruisloos verlopen, maar het krieltje voelt onraad. Hij richt zich op, schat de situatie in en vlucht zonder aanloop in de lucht.  Door te weinig snelheid duvelt het beestje omlaag, komt weer overeind en vliegt dan slordig fladderend naar een tak van de vruchtboom in het midden van het grasveld. De commandant van de  kvp-cp, loopt naar de boom, kijkt omhoog en bestudeert mogelijkheden tot beklimming. De kriel slaagt erin een paar takken hoger te komen en poept omlaag. “Fletsch”, raak op de helm van de commandant. 

Nu biologische wapens zijn ingezet, belt de commandant mobiel en vraagt ondersteuning vanuit de lucht.  De aandacht van de kvp-pc’ers verslapt.  De kring wordt een ellips. De commandant snerpt vanuit zijn helm om concentratie. De opgeroepen wentelwiek scheert over de boerderij. De commandant  leidt  de piloot door gebarentaal naar het centrum van de actie.  De heli hangt  boven de vruchtboom en zakt langzaam tot één decimeter boven de kruin. Door de luchtverplaatsing zwiept de boom heen en weer. Takjes breken en het krieltje wappert uit de boom. De commandant maakt een stevig duimgebaar. De heli verdwijnt in een schuine bocht.

Het krieltje danst panisch op het gras, veertjes dwarrelen rond.

De commandant wijst naar één van zijn mannen. Deze treedt, met schild voor zijn gezicht naar voren en knuppelt het kipje neer.

Als alle donsjes op het gras zijn gedaald, neemt de commandant zijn helm af en snerpt “Helmen af en rust.”

Voorpagina N.R.C., 21 maart 2003.  

  “Ophokplicht voor kippen versoepeld”

Den Haag, 21 maart.

Kippenhouders buiten de gebieden met vogelpest mogen vanaf vandaag hun kippen weer buiten laten lopen. De landelijke “ophokplicht” is van de baan.
< vorige Kolaria

volgende Kolaria >

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
ees Oosterbaan, Kolaria